Panther 600 1953

Delarna som fattas är hjul, tank, skärmar, förgasare, 
magnetgenerator, hastighetsmätare,
stötstänger, stötstångsrör.
Missing parts are wheels, tank, mudguards, carburator
magnet generator pushrods and pushrodtube.

 

2014-10-21

Efter ett tips från Bertil Bondesson om att leta på nätet efter" Motorcykel i Skogen ". Där fann jag bilder på en Panther som enligt bloggaren som lagt upp bilderna skulle stå på ett hygge i Norrlands inland.
Jag skrev till bloggaren att jag var intresserad och efter ett par månader svarade han och undrade vad jag ville. Jag svarade att jag ville åka och ta reda på motorcykeln om den fanns kvar och efter ytterligare några veckor kom svar och en kartskiss på var den fanns.

2015-05-12

Ett par månader senare när snön gått bort åkte jag upp och letade på den och den stod ca 100 m ut på ett hygge, jag pratade med grannarna och fick tips om vem som ägde den. Jag försökte ringa men på grund av min telefonoperatörs urusla täckning i Norrland så var jag tvungen att åka 12 mil ut mot kusten för att kunna ringa. Ringde frugan som spårade den påstådde ägarens mobilnummer och när jag ringde honom hade han ingen aning om Panthern. Jag sa till honom att jag åker upp och hämtar den så blir det i alla fall ett vrak mindre på platsen.

Det tog mig ett par timmar att släpa ut den till bilen och lasta den och efter att ha vilat en timme bar det av hemåt.

2015-05-13

Det blev en resa på 20 timmar och 180 mil men nu står det en Panther 600 från 1953 i garaget och jag har påbörjat renoveringen.

2015-06-14

Demontering påbörjad av motorn, efter 1 månad i diesel lyckades jag sära på cylinder och topp men jag lyckas inte få loss avgasvippan så toppen ligger fortfarande i slutet av oktober i en hink med diesel. Kolven har exploderat och rester låg i oljetråget. Rullarna i vevstakslagret har malts sönder och försvunnit, rester fanns i oljetråget. Vevpartiet satt fast men släppte efter lite övertalning och jag fick isär vevhuset. Verkar som man smort med vägdamm sista tiden med tanke på vad som fanns i vevhus, registerkåpa och transmissionskåpa.

Hastighetsmätaren är som synes inte mycket kvar av men hade turen att köpa en renoverbar på en marknad för 50 kronor.

2015-10-07

Börjar försöka dela på växellådan men hittils ( mitten av nov ) utan framgång.

Kopplingen går lättare och här är det bara att skaffa nya lameller och ett två nya drev.

2016-01-21

Har avrostat delar hos Jerry i Smedjebacken

och hämtat mer delar hos Gunnar Schröder i Romboland och beställt resten hos Draganfly som har en bra sortering av delar för Burman BA och BAP lådor och även en översättningstabell mellan AMC/Vincent, Ariel och Panthernummer.

2015-08-05

Toppen har legat i diesel sen i början av juni men avgasvippan vill inte lossa. I förrgår 30 okt började den äntligen ge med sig och idag 1 nov fick jag loss den. När man ser rosten på axeln är det kanske inte så konstigt att det satt fast. Kommer nog att behöva nya ventilsäten också. Nya ventiler fjädrar och styrningar beställda.

2015-08-26

Nytt vevstakslager tillverkat av Stig i Axvall, ny kolv från samma firma. En HD sida kolv +0.40

2015-10-07

Cylindern borrad av Borlänge MotorRenovering, och

målad med värmetålig färg och härdad i ugnen.

 2015-11-05

Vevhuset inlämnat på svetsning.
Delarna som fattades till toppen kom från Bertil Bondesson.

 

2015-12-20

Fick tag på korrekt lykta och ramlager till vettiga priser.

 

Arbete pågår. under construction.